توسعه دهنده بک اند کیست و چه کاری انجام می دهد؟ وبسایتها و برنامهها این روزها آنقدر رایج هستند که به راحتی میتوان آنها را بدیهی دانست. اما در پشت هر طراحی سایت یا ویژگی جدید و جالب، ترکیبی از کد و فناوری پنهان است که باعث کارکرد آن می شود. فردی که مسئول این کار در پشت صحنه است، توسعه دهنده بک اند (Backend ) نامیده می شود.
بک اند سایت چیست و منظور از backend چیست؟
استفاده از ابزارهای مناسب و کاربردی برای توسعه دهنده بک اند (Backend) وب سایت، امری بسیار مهم بشمار می رود. هنگامی که از یک وب سایت فروش آنلاین بازدید می کنید، طرح و طراحی جذاب وب سایتی که در دستگاه خود مشاهده می کنید در واقع توسط برنامه نویسان Frontend ایجاد شده است.
اما زمانی که وارد حساب خود می شوید تا موارد مورد نیاز را به سبد خرید خود اضافه کنید یا پرداخت و غیره را انجام دهید، اینها قابلیتهای سمت سرور هستند که تحت توسعه بک اند ارائه میشوند.
backend developer چیست؟
در جایگاه یک توسعه دهنده بک اند(backend developer) وب سایت به احتمال زیاد، پس از خواندن سناریوی فوق، متوجه میشوید که کار توسعه دهنده بک اند نسبتاً سختتر از کار توسعه Frontend است. در واقع می توان گفت دامنه بسیار گسترده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد.
با این حال، اگر توسعه دهنده بک اند برای توسعه مجموعه مناسبی از ابزارهای توسعه Backend موجود در دنیای فناوری را انتخاب کنند، همه چیز می تواند برایشان کمی راحت و آسان تر شود.
این ابزارها عبارتند از زبان های برنامه نویسی، فریم ورک ها، سیستم های مدیریت پایگاه داده، سرورهای وب، ابزارهای تست و استقرار و موارد دیگر. بعنوان یک توسعه دهنده بک اند میتوانید طبق نیاز خود یکی ازاین ابزارها را استفاده کنید.
برترین ابزارهایی که یک توسعه دهنده بک اند می تواند استفاده کند
زبانهای برنامه نویسی
1. PHP
PHP، مخفف Hypertext Preprocessor، یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است و یکی از پرکاربردترین زبان های برنامه نویسی توسط توسعه دهنده بک اند است. ما میتوانیم این نظریه را با اشاره به اینکه پلتفرمهایی مانند ویکیپدیا، وردپرس، فیسبوک و بسیاری دیگر به PHP متکی هستند تأیید کنیم.
این زبان خاص توسط یک توسعه دهنده بک اند وب سایت به دلایل متفاوت مانند سازگاری با پلتفرم های مختلف، ویژگی های OOPs، ادغام آسان با HTML، CSS، جاوا اسکریپت و غیره، پشتیبانی عظیم جامعه، انعطاف پذیری و امنیت بهتر و بسیاری موارد دیگر ترجیح داده می شود. علاوه بر این، یادگیری و استفاده از این زبان بسیار آسان است.
علاوه بر این، فریم ورک های مختلف PHP معروفی مانند Laravel، Symfony، CodeIgniter و غیره وجود دارد که می توانید آنها را در نظر بگیرید.
2. Python پایتون
زبان دیگری که توط توسعه دهنده بک اند (منطق یا پشت سایت) ترجیح داده می شود، به ویژه در زمان های کنونی، پایتون (Python) است. این یک زبان برنامه نویسی سطح بالا و همه منظوره است که از چندین پارادایم برنامه نویسی مانند شی گرا، رویه ای و تابعی پشتیبانی می کند.
اینستاگرام، اسپاتیفای، گوگل و غیره برخی از پلتفرم های محبوبی هستند که از پایتون در توسعه فناوری خود استفاده می کنند.
این زبان ویژگیهای قابل توجهی مانند پشتیبانی از کتابخانه غنی، ادغام آسان با زبانهای دیگر، پشتیبانی از برنامهنویسی رابط کاربری گرافیکی، سازگاری با فناوریهای پرطرفدار و غیره را در اختیار توسعه دهنده بک اند قرار میدهد.
همچنین، Python دارای یک روش بسیار ساده است و جنبههای خوانایی کد بهتری دارد که متعاقباً باعث میشود یادگیری و استفاده از آن آسان است. چندین فریم ورک وب محبوب پایتون که می توانید در نظر بگیرید جنگو، فلاسک و غیره هستند.
3. جاوا اسکریپت
راستش جاوا اسکریپت به دلیل نقش گسترده اش در توسعه وب نیازی به معرفی ندارد. در واقع یکی از واحدهای اساسی توسعه وب در کنار HTML و CSS است. این زبان توسط تعداد زیادی توسعه دهنده بک اند وب سایت برای توسعه انتخاب می شود و در رتبه های بالا و همچنین در شاخص های مختلف مشهور برای زبان های برنامه نویسی برتر قرار دارد.
به غیر از توسعه وب، این زبان همچنین می تواند برای توسعه بازی، توسعه اپلیکیشن موبایل و غیره نیز مورد استفاده قرار گیرد. برخی از ویژگی های قابل توجه این زبان خاص عبارتند از امری و ساختاری، پشتیبانی از برنامه نویسی شی گرا، مستقل از پلتفرم، و بسیاری دیگر.
همچنین، بهترین بخش این زبان این است که جاوا اسکریپت می تواند برای هر دو مورد استفاده قرار گیرد، توسعه Frontend و توسعه Backend.
4. لاراول Laravel
لاراول یکی از محبوب ترین فریم ورک های PHP موجود در دنیای فناوری و جهان یک توسعه دهنده بک اند هست. این چارچوب وب منبع باز از الگوی معماری Model-View-Controller (MVC) پیروی می کند.
لاراول ویژگی های غنی سازی متعددی مانند ابزار خط فرمان داخلی به نام Artisan، کتابخانه های شی گرا و مدولار از پیش نصب شده، Eloquent ORM را در اختیار شما قرار می دهد. Object Relational Mapping)، Template Engine و بسیاری دیگر.
علاوه بر این، این فریم ورک از ابزارهای مختلفی برای کارهای خاص مانند تزریق وابستگی، تست واحد و غیره استفاده میکند. بستههای آماده برای استفاده ارائه شده توسط لاراول شامل Cashier برای مدیریت خدمات صورتحساب اشتراک، Envoy است که یک دستور ساده و حداقل را برای تعریف مشترک ارائه میکند.
کارهایی که روی سرورهای راه دور خود اجرا می کنید، Socialite برای مکانیسم ساده برای احراز هویت OAuth با ارائه دهندگانی مانند Facebook، GitHub، Google، و غیره و موارد دیگر.
5. جانگو
جنگو یک چارچوب وب منبع باز مبتنی بر پایتون است که به یک توسعه دهنده بک اند امکان می دهد توسعه وب را کارآمدتر و بدون هیچ دردسری انجام دهید. جنگو از الگوی معماری مدل-قالب-نما (MTV) پیروی می کند.
دلیل محبوبیت و تقاضای بسیار زیاد برای این چارچوب خاص برخی از ویژگی های قابل توجه آن مانند توسعه پذیری، توسعه سریع، مقیاس پذیری، امنیت، جامعه گسترده و بسیاری موارد دیگر است.
کسبوکارها از جنگو برای حوزههای مختلف توسعه وب مانند پلتفرمهای شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای محاسباتی علمی، سیستمهای مدیریت محتوا و موارد دیگر استفاده میکنند.
برخی از وب سایت های محبوبی که از جنگو استفاده می کنند عبارتند از اینستاگرام، موزیلا، پینترست و غیره. اگر می خواهید با استفاده از پایتون وارد توسعه وب شوید مطمئناً می توانید آن را با جنگو امتحان کنید.
6. MongoDB
MongoDB یک پایگاه داده اسناد گرا رایگان و منبع باز است که در بین بسیاری توسعه دهنده بک اند وب سایت ها محبوب است. این پایگاه داده NoSQL از اسناد JSON مانند با طرحواره های اختیاری برای ذخیره و بازیابی داده ها استفاده می کند و مقیاس پذیری و انعطاف پذیری بسیار مورد نیاز را ارائه می دهد.
MongoDB ویژگی های برجسته متعددی مانند پرس و جوهای Ad-hoc، Indexing، Replication، Load Balancing، File Storage، Aggregation، Transactions و غیره را در اختیار شما قرار می دهد.
سیستم های مدیریت پایگاه داده به غیر از آن، MongoDB با زبان های برنامه نویسی استاندارد مختلف مانند C/C++، Java، PHP، Python، Ruby و چندین زبان دیگر سازگار است.
7. MySQL
MySQL یکی دیگر از سیستم های مدیریت پایگاه داده رابطه ای منبع باز است که به طور گسترده برای برنامه های کاربردی مبتنی بر وب استفاده می شود. این یک پایگاه داده سریع و با کارایی بالا است که مقیاس پذیری، قابلیت استفاده و قابلیت اطمینان بهتری را ارائه می دهد.
همچنین، MySQL سازگاری بین پلتفرم، پشتیبانی از نمایه سازی قوی، پشتیبانی از SSL برای اتصالات ایمن، رمزگذاری و دقت داده قدرتمند، پشتیبانی از تکرار داخلی، و ویژگی های مختلف دیگر را فراهم می کند.
در همین حال، MySQL می تواند بر روی سیستم عامل های مختلف کار کند و با بسیاری از زبان های محبوب مانند PHP، جاوا و غیره سازگار است. اجازه دهید این را به شما بگوییم که این فریمورک خاص، MySQL، توسط وب سایت های معروف مختلفی مانند توییتر، فیس بوک استفاده می شود. ، دروپال، جوملا و بسیاری دیگر.
8. Apache
آپاچی، یا می توان گفت Apache HTTP Server، یک وب سرور چند پلتفرمی منبع باز است که توسط بنیاد نرم افزار آپاچی توسعه یافته است. این یکی از وب سرورهای پیشرو است و شما بعنوان توسعه دهنده بک اند وب سایت می توانید آن را با این واقعیت درک کنید که تقریباً نیمی از وب سایت ها در سراسر جهان توسط آپاچی پشتیبانی می شوند.
ویژگیهای ارزشمند متعددی مانند ماژولهای پویا قابل بارگیری، حالتهای پردازش درخواست چندگانه، پشتیبانی از CGI، ردیابی کاربر و جلسه، نمایش وضعیت بلادرنگ، پشتیبانی از XML و FTP و بسیاری موارد دیگر با آپاچی ارائه میشوند.
همچنین وب سرور آپاچی با تقریباً تمامی سیستم عامل ها مانند لینوکس، macOS، ویندوز و غیره بسیار سازگار است.
9. NGINX
NGINX یکی دیگر از ابزارهای کاربردی و قابل استفاده برای توسعه دهنده بک اند به شمار می رود. NGINX یکی از وب سرورهای منبع باز است که برای پروکسی معکوس، تعادل بار، کش کردن، پروکسی ایمیل و موارد دیگر نیز استفاده می شود.
از یک رویکرد رویداد محور ناهمزمان برای رسیدگی به درخواست ها استفاده می کند و متعاقباً معماری رویداد محور مدولار آن عملکرد مورد انتظار بیشتری را تحت بارهای بالا ارائه می دهد.
برخی از ویژگیهای غنیکننده وب سرور NGINX عبارتند از: مدیریت فایلهای استاتیک و فهرستسازی خودکار، سازگار با IPv6، بازنویسی و هدایت مجدد URL، و غیره. Cache Purging API و غیره در NGINX Plus گنجانده شده است. Dropbox، Netflix، WordPress.com و غیره برخی از آن پلتفرمهای محبوبی هستند که از NGINX برای توسعه بک اند استفاده میکنند.
10. داکر Docker
Docker در واقع توصیه شده ترین ابزار به افراد توسعه دهنده بک اند برای توسعه وب سایت است. این یک پلتفرم کانتینریسازی است که به شما امکان میدهد بدون هیچ زحمتی با کمک کانتینر برنامهها را ایجاد، استقرار و اجرا کنید.
Docker شما را با یک محیط منسجم و ایزوله به کار می گیرد و مسئولیت جداسازی و تفکیک برنامه ها و منابع شما را به گونه ای بر عهده دارد که هر کانتینر بدون ایجاد مزاحمت یا وابسته به کانتینری دیگر قادر به دسترسی به تمام منابع مورد نیاز باشد.
برخی از مزایای قابل توجه دیگر استفاده از Docker در زمینه ی توسعه بک اند عبارتند از: گسترش سریع برنامه، مقیاس پذیری و انعطاف پذیری، سیستم کنترل نسخه داخلی، امنیت و مقرون به صرفه بودن، و بسیاری موارد دیگر.
11. Postman
در مورد Postman صحبت می کنیم، این یک ابزار Application Programming Interface (API) است که به شما امکان می دهد API ها را به راحتی و کارآمد بسازید، آزمایش کنید و تغییر دهید. میلیونها توسعه دهنده بک اند وب سایت در سراسر جهان از آن برای توسعه استفاده میکنند تا فرآیند ساخت API را بسیار سادهتر و آسانتر کند.
Postman چندین مزیت غنی سازی اضافی مانند پشتیبانی از روش های مختلف HTTP، تبدیل API به کد، صرفه جویی در پیشرفت، تبدیل API به کد برای زبان های مختلف و بسیاری موارد دیگر را در اختیار شما قرار می دهد.
همچنین، با Postman، میتوانید تستهای دستی را خودکار کنید و آنها را در خط لوله CI/CD خود ادغام کنید – به طوری که هرگونه تغییر در کد باعث شکست API در تولید نشود.
12. جیرا Jira
ابزار دیگری که بعنوان یک توسعه دهنده بک اند میتوانید برای روانتر کردن فرآیند توسعه آن را در نظر بگیرید، Jira است. Jira یک پلت فرم مدیریت پروژه است که از کانبان و گردش کار اسکرام برای مدیریت پروژه ها استفاده می کند. این به شما کمک می کند تا به راحتی کار را برای توسعه پروژه های چابک برنامه ریزی، پیگیری و گزارش دهید.
همچنین، به گزارشهای پیشرفته متعدد با بینشهای همزمان و عملی دسترسی خواهید داشت. علاوه بر این، باید بدانید که Jira در مقایسه با سایر ابزارهای مدیریت پروژه بسیار قابل تنظیم است. به غیر از آن، میتوانید موتور اتوماسیون Jira را نیز بررسی کنید که به شما امکان میدهد وظایف و فرآیندها را بدون هیچ دردسری خودکار کنید.
صبر کنید…!! بگذارید به شما بگوییم که لیست ابزارهای یک توسعه دهنده بک اند به اینجا ختم نمی شود. به غیر از برنامه نویسی، چارچوب ها، پایگاه های داده، سرورهای وب، ابزارهای مدیریت پروژه و غیره که در بالا ذکر شد، ابزارهای متعدد دیگری نیز برای یک توسعه دهنده بک اند وجود دارند که به همان اندازه مهم هستند، و می توانید آنها را به عنوان یک توسعه دهنده وب کاوش کنید.
برای مثال، میتوانید ویرایشگرها و IDEهای مختلف کد، ابزارهای عملکرد وبسایت، ابزارهای تست و غیره را بر اساس نیاز خود بیشتر کاوش کنید.